Avio karte | Popularni letovi | Avio kompanije | Zračne luke

Zračna luka Zagreb

Avio karte Zračna luka Zagreb

Svoj prvi aerodrom Zagreb je dobio 1909. godine na Črnomercu. Poslije toga, aerodrom je premješten na Borongaj gdje je dobio sve potrebne objekte koje nije imao na prvom mjestu. Aerodrom se na Borongaju koristio se za civilni zračni promet, a kasnije samo u vojne svrhe. Tada su se već otvorile zrakoplovne linije koje su povezivale Zagreb sa Splitom, Dubrobvnikom, Beogradom, Sarajevom, te Grazom, Budimpeštom, Bečom, Milanom, Pragom.

Poslije drugog svjetskog rata koristio se aerodrom Lučko. A kako je ta zračna luka imala samo travnatu uzletno-sletnu stazu i jako slabu navigacijsku opremu, zatraženo je da se nađe nova lokacija što je dovelo do zadnje lokacije zračne luke Zagreb – Pleso.

Na Plesu je 1949. godine izgrađena nova platforma, putnička zgrada, te je iste godine i otvoren civilni zračni promet. Kada su obnavljali platformu i produljili uzletno-sletnu stazu, izgradili novu upravnu zgardu s kontrolnim tornje 1966. godine, Zračna luka Pleso mijenja naziv u Zračna luka Zagreb.

Kako se promet povećavao tako su se gradili i novi objekti, nadograđivali postojeći, te je dograđena i još jedna platforma. Zračna luka Zagreb povezana je s 20 najvećih gradova u Europi, a danas se pripremaju i neki novi projekti. Sve informacije o putovanjima, uslugama i terminima letova možete provjeriti na we stranici http://www.zagreb-airport.hr.